Op zaterdag 28 september willen we met geïnteresseerde leden het Landschaftspark in Duisburg bezoeken; een zeer fotogenieke locatie die jullie al eens tegen zijn gekomen op foto’s tijdens fotoavonden. Duisburg ligt op circa 2 uur en een kwartier rijden van Dordrecht.

Om de kosten redelijk te houden gaan we met auto’s. Er zijn in ieder geval drie auto’s beschikbaar (Rob, Teus, Ron) dus er kunnen zeker 9 tot 11 mensen meerijden. Indien er meer leden meewillen zal er iemand bij moeten zijn die ook bereid is te rijden en anderen mee te nemen.

De benzinekosten worden per persoon berekend en dat zal zo’n €15 per persoon zijn. Het park is openbaar; geen entree- of parkeergeld.
We moeten wel op tijd vertrekken om een redelijke hoeveelheid tijd in het Landschaftspark door te kunnen brengen en om weer op een redelijke tijd thuis te zijn. We denken zo om 8:00 uur te vertrekken zodat we er rond half elf zullen zijn. We kunnen dan voorlopig plannen om tot 16:00 te blijven zodat we om circa 18:30 weer in Dordrecht kunnen zijn. Indien iedereen langer wil blijven dan moeten we dat op een clubavond even overleggen. (Zoals je bij een voorbeeldfoto hieronder ziet is het ‘s-avonds dankzij de bijzondere verlichting ook de moeite waard…..)

Het Landschaftspark Duisburg-Nord is een openbaar park in de Duitse stad Duisburg (er zijn openbare toiletten op het terrein).

Het middelpunt van het park wordt gevormd door de ruïne van een in 1985 stilgelegd hoogovencomplex.
Het hoogovencomplex werd in 1902 door de “Rheinische Stahlwerke zu Meiderich bei Ruhrort” gebouwd, en werd later overgenomen door de Thyssen-groep. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het zwaar beschadigd, maar het werd in de jaren 50 weer opgebouwd. In 1985 waren de hoogovens van het complex te klein geworden om nog rendabel te zijn, en werd het complex gesloten. Tussen 1991 en 2002 werd het terrein als openbaar park ingericht.
De meeste gebouwen in het park worden tegenwoordig voor recreatiedoeleinden gebruikt. Zo heeft men vanaf de voormalige hoogoven 5 een goed uitzicht over Duisburg en omstreken, kan men duiken in de gastank, en zijn in een deel van de ertsbunkers enkele klimmuren aangelegd en klimroutes uitgestippeld. Bovendien worden in het park regelmatig evenementen georganiseerd.
Het terrein is opgenomen in de Route der Industriekultur, die langs industriële bezienswaardigheden in het Ruhrgebied gaat.

Wil je zelf nog verder bekijken wat het Landschaftspark precies is dan kun je op internet naar https://www.landschaftspark.de/en/ (Engelstalig) of https://www.landschaftspark.de (Duitstalig).

Hieronder vind je een plattegrond met legenda over wat er allemaal in het Landschaftspark is te zien.

Wil je dit als apart bestand downloaden om het te kunnen printen en makkelijker te bekijken dan kan je het plaatje hier downloaden.

Mogelijk besteden we vooraf nog een avond aan deze locatie omdat verschillende leden er al eens geweest zijn en misschien goede tips kunnen geven. De locatie leent zich in de eerste plaats -ondanks zijn naam- voor industriële en ‘urbex-‘ fotografie maar daarnaast ook heel goed voor abstracte detailfotografie en architectuur- en straatfotografie (bezoekers). Ook landschapsfotografie is in zekere mate mogelijk.

Bij zeer regenachtig weer is er een ‘droog’alternatief; we kunnen dan naar het fantastische station van Luik ontworpen door architect Calatrava) of naar Eindhoven, de locatie van Piet Hein Eek, ‘de Strijp’.

Als je mee wilt stuur dan een berichtje aan Ron, rbreems@gmail.com

Hieronder enkele beelden die op de club al eens voorbij zijn gekomen.

Arij
Rob
Ron
iPhone panorama – Rob
Ron
Ron
Ron