Foto’s voor digitale avonden (zonder of met verhaal) moeten opgestuurd worden naar marianvermeeren@icloud.com.
[Let op, niet naar het hotmailadres!]
Foto’s voor galerie/papier-avonden (zonder of met verhaal) moeten opgestuurd worden naar rbreems@gmail.com.

Heb je niets met je foto gedaan in een bewerkingsprogramma stuur hem dan zoals hij uit de camera is gekomen als bijlage van je e-mail. (niet kopiëren en inplakken!!) 

We-Transfer of andere manieren zijn voor het secretariaat lastig te verwerken en vaak niet nodig. De meeste e-mail programma’s kunnen een bijlage van 10 to 20 MB zonder problemen verzenden.

Als je de kleur van de rand (en/of passe-partout) om je foto belangrijk vindt moet je dat aangeven of zelf maken. Voor het samenstellen van de PowerPoint en het archiveren heeft het weglaten van een kader en/of passe-partout de voorkeur.

De foto’s worden door het secretariaat naar de avondleider gemaild ter voorbespreking en samenstellen van de PowerPoint. Ook de webmaster krijgt de foto’s toegestuurd ter archivering en voor gebruik op de website; zowel genomineerde foto’s als niet-genomineerde foto’s.

Je foto’s worden op de website vertoond op pagina’s die voor het publiek toegankelijk zijn. Voor de website wordt je foto door de webmaster verkleind naar maximaal 1080 pixels hoog of 1920 pixels breed. Het origineel blijft in archief en kan gebruikt worden voor een afdruk voor een tentoonstelling. (Daarbij wordt gebruik gemaakt van de volledige grootte van je originele fotobestand)

Bestands-specificaties.

Je jpg.foto komt met bepaalde kenmerken uit je camera. Die kun je zien door hem in Photoshop te openen of door rechts te klikken op de naam van het fotobestand en dan te kiezen voor “Eigenschappen”, helemaal onderaan, en dan de tab “Details”. Die gegevens verschillen per camera. Vaak zie je nog 72 dpi maar tegenwoordig ook bijvoorbeeld 180 dpi en daarboven de grootte in pixels. Het aantal pixels geeft aan hoe groot de foto in pixels is en dat is afhankelijk van de sensor in je camera. Bij 20 MPixels is dat (ongeveer) 4000 x 5000 pixels. Heb je een 50 Megapixel-‘monster’ dan wordt zo’n jpg bestand ongeveer 5000 x 8000 pixels.

De resolutie is alleen van belang als je wilt gaan printen en wilt weten op welke grootte de foto nog scherp is.
Voor DAF-foto’s geldt dat je bij het mailen van foto’s altijd moet kiezen voor het meeste aantal pixels en als je Photoshop of een ander programma gebruikt dat de mogelijkheid heeft de zogenaamde jpg-(of jpeg-) kwaliteit in te stellen dan moet je die op maximaal zetten.  Voor doorgewinterde Lightroom- en Photoshopgebruikers is dit heel bekend terrein.
De kwaliteit die je instelt is niets anders dan de mate waarin de foto gecomprimeerd wordt en als ik het heel simpel houd betekent een lagere kwaliteit een kleiner beeld dat nog scherp is. Bij een lage kwaliteit wordt je foto zo erg gecomprimeerd dat er naderhand geen scherpe grote foto van te printen is. Voor het jaarboek speelt dit een rol (het boek is 32 x 28 cm) maar helemaal voor foto’s die we op exposities willen hangen op 50 x 60 cm formaat.
Als je een heel kleine uitsnede uit een foto hebt ingestuurd kan je foto wel eens onbruikbaar worden voor printen.
De resolutie is verder alleen van belang om vast te kunnen stellen hoe groot een foto nog scherp geprint kan worden. Maak je daar verder niet druk over en stuur gewoon een zo groot mogelijk bestand op. Enige tip is dat de makers van Photoshop om onverklaarbare (er zijn verschillende verhalen en theorieën in omloop) de hoogste jpg kwaliteit 12 hebben gemaakt terwijl volgens meerder tests beween is dat kwaliteit 10 in Photoshop het hoogst haalbare is. Zelf de makers geven dat toe maar de verklaring voor 11 en 12 is niet eenduidig. (Waarschijnlijk omdat hij bedacht is om betere prestaties te suggereren dan andere programma’s)  

Verder is het vrij eenduidig.
Alle foto’s voor digitale avonden gaan naar Marian’s icloud adres.
Alle galeriefoto’s naar Ron.
Alle foto’s van serie-winnaars, thema-winnaars en Tony-award naar Ron en Jozef.

Gedurende het jaar gaan Themafoto’s naar de organisatoren van het Thema en naar Ron.

De naamgeving voor de bestanden is in het verleden een item geweest maar het heeft er nog nooit toe geleid dat iemand zich daaraan hield. Nu is het al weer enkele jaren zo dat ik handmatig de naam van je ingestuurde bestand aanpas en geschikt maak voor een goede archivering. Voor prijs-foto’s is de vermelding van 1e, 2e of 3e prijs wèl belangrijk!

2019604RdB